La Sinaia (II) – Parcul central Dimitrie Ghica

Bonjour Parc Dimitrie Ghica din Sinaia!

Părăsim Gara Sinaia și urcăm scările spre centrul orașului. Suntem întâmpinați de cele 2 marcaje turistice Bandă Roșie și Bandă Albastră, care ne-au fost alături de atâtea ori când am pornit la drum spre măreții Bucegi din Sinaia, spre Platoul Bucegi, fie prin Curmătura Vf. cu Dor, fie pe Piciorul Pietrei Arse.

Bandă Roșie: Sinaia (825 m) – Hotel Alpin Cota 1400 – Curmătura Vârfului cu Dor (1938 m) – Valea Izvorul Dorului – Șaua Lăptici (1830 m) – Cabana Padina (1525 m)

Bandă Albastră: Sinaia – Poiana Stânei (1270 m) – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Șaua Cocora – Muchia Văcăriei – Cabana Peștera (1610 m)

http://ecotrekker.org/hoinareala-pe-munte/ (vezi Hoinăreala IV – 25-26 august 2016)

La intrarea în parc se află, mai nou, și Centrul de Informare și Promovare Turistică Sinaia un loc în care turiștii pot primi informații despre stațiunea Sinaia. Recomandăm cu încredere turiștilor străini și nu numai, ce sosesc în stațiune cu bagaje consistente în greutate și doresc să viziteze stațiunea, înainte de a porni din nou la drum sau a purcede pe cărări de munte, posibilitatea de a își lăsa în siguranță echipamentul la centru, bineînțeles cu rugămintea și acordul acestora.

Parcul păstrează amintirea unor vremuri de mult apuse în care sub umbra bătrânilor arbori (molizi, castani, fagi) se perindau localnicii, cât și diverse personalități ale căror busturi (statui) le regăsim astăzi prin parc: poetul național Mihai Eminescu, Ion Creangă, Dimitrie Ghica – fiul lui Grigore Dimitrie Ghica domnitorul Țării Românești, Nicolae Bălcescu, actorul Iancu Brezeanu – cetățean de onoare al stațiunii.

Înființat de către Regele Carol I în anul 1881 cu scopul de a fi un loc de recreație și contemplare, parcul a fost amenajat de către arhitectul peisagist elvețian Eder, pe proprietatea prințului Dimitrie Ghica. Astfel, în seara de 21 iulie 1890 s-au aprins primele becuri electrice care înlocuiau vechile lămpi pe gaz. Între anii 1948 și 1952 parcul a avut rol de adăpost pentru refugiații din războiul civil din Grecia, fiind împrejmuit cu un gard de lemn și restaurat timp de doi ani până în 1954.

Parcul Dimitrie Ghica

În centrul parcului se află o clădire care găzduiește Muzeul Rezervației Naturale Bucegi, un loc în care ne sunt prezentate elementele de floră și faună ce se regăsesc în pădurile din Bucegi.

Muzeul Rezevației Sinaia

Au revoir Parc Dimitrie Ghica!! (va urma.. Sinaia III)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *