La Sinaia (I) – Expoziția de trenulețe în miniatură

Astăzi, la finele lui Brumărel, ne-am trezit din vise cu gândul să mergem la Sinaia să vedem expoziția de trenulețe în miniatură.

Zis și făcut!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În ultimii ani, de fiecare dată când coboram din tren în stațiune am trecut pe lângă acest loc fără să ne dăm seama că există.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima Gară Regală din România ce datează din anul 1886, construită pentru regele Carol I, adăpostește o lume de vis atât pentru copii, cât și pentru adulți. Odată ce am pășit înăuntru de pe peronul gării, gazda noastră, doamna Liliana Savu, ne-a întâmpinat cu drag în lumea miniaturilor și a modelismului feroviar. Este, pur și simplu, un loc unde nimeni nu este trist!

Expoziția a fost inaugurată în anul 2009 după moartea italianului, colecționar și pasionat de miniaturi, Alberto Drera, atunci când fiica acestuia a donat colecția de trenulețe gării din Sinaia.

Cadrul în care se află trenulețele în miniatură cuprinde, printre altele, diverse machete care reprezintă: viaducte, depouri, fabrici, clădiri administrative, biserici, parcuri, ba chiar și o pârtie de schii și un patinoar. De asemenea, vom remarca și ipostaze inspirate din viața de zi cu zi, reprezentate în miniatură, precum: lucrători la moară, un alpinist, o nuntă, pompieri în plină acțiune, un fermier, săteni la cosit etc.

Expoziția de trenulețe în miniatură

Alături de toate acestea, lumea de vis este întregită cu instalații vechi de locomotivă, cu o superbă colecție de ceasuri și telefoane din patrimoniul CFR, cât și cu o colecție de piese LEGO.

“Expozitia este administrată de o firmă din București, Rim Team Solutions, multe dintre lucrările tehnice de întreținere fiind efectuate de vizitatori , prieteni pasionați”, ne spune gazda noastră.

Pe pereții încăperii am regăsit și o poză de demult cu gara minunatei noastre stațiuni Breaza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Înainte de a părăsi muzeul întreabă-te bine de tot dacă nu cumva ai trecut cu vederea anumite ipostaze?! Te provoc să le descoperi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În muzeu se află și un loc de odihnă unde putem savura un ceai bun sau o cafea în timp ce micii aventurieri lasă frâu imaginației creative pe măsuțele mini-atelier, acolo unde se pot juca cu diverse machete din lemn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O incursiune într-o frumoasă poveste a vieții, într-o lume văzută de sus!

Lucrurile nu rămân încheiate pe peronul din Gara Sinaia. Mereu o zăream din tren și ne punea un mare semn de întrebare. Este vorba de mașina drezină a Anei Pauker, un mercedes cu roți de tren și uși blindate cu plumb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au revoir trenulețe, Bonjour Parc Dimitrie Ghica!! (va urma.. Sinaia II)

https://www.facebook.com/pg/ExpozitiaDeTrenuleteSinaia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *