March 14, 2017

Povestea Ecotrekker

logo-01

Am început, singur, să hoinăresc pe dealurile din împrejurimi, ghidat de o dorință înflăcărată de a cunoaște ce bucurii și tristeți, ce suișuri și coborâșuri ale vieții ascund acestea în taină. Bineînțeles, acest demers a trebuit să îi includă și pe toți prietenii, atât din stațiune cât și cei care au venit la Breaza în vizită sau în concedii, pentru a se relaxa departe de agitația cotidiană. Astfel, încet încet, conform principiului de la mic la mare, de la apropiat la depărtat, zările s-au extins, iar informațiile au început să dea culoare împrejurimilor.

Zecile de hoinăreli, efectuate în ultimii 5 ani, străbătând la pas întreaga zonă pe care se întinde stațiunea noastră, cât și prin împrejurimi, la care s-au adăugat cuvintele lăsate moștenire de către domnul Matei Stăncioiu în cărțile sale, mi-au deschis ochii să văd acest potențial bogat pe care ni-l oferă Mama Natură. Depinde acum de noi să ne aducem aportul în a-l păstra, menține și dezvolta, căci beneficiile acestuia se răsfrâng înșirat în mai toate aspectele vieții noastre.

În primul rând, am fost dezgustat de gunoaiele întâlnite pe potecile dealurilor. Cu ideea de a te preocupa mediul înconjurător este ușor să magnetizezi, dar de la meditație și puterea gândului la fapte este cale lungă, cale asemuită de mulți cu o luptă cu morile de vânt. Dar mie murdăria mi-a pus capac, așa că am ascultat impulsurile dragului meu prieten George Sbână și am explodat, să spunem așa, pe rețeaua de socializare facebook, prin crearea unei pagini denumită Cleaning Breaza la data de 19 decembrie 2014, cu gândul de a trezi din amorțeală bunul simț, de mult uitat. După prima acțiune de ecologizare pe Valea Căruntei, unde tineri brezeni cu simțire față Mama Natură și față de stațiunea în care locuiesc s-au alăturat inițiativei mele, fără de care toate cele săvârșite nu ar fi prins contur, lumea pare să fi reacționat, iar imaginile prezentate au fost întâmpinate cu laudă: „Adio, superflu! Bonjour, simplitate!”.

Cu mănuși sterile, o lopată și o căruță mă apuc să strâng tot gunoiul, dar ce am rezolvat?!

 NU DE MATERIALE AVEM NEVOIE ȘI NICI DE STĂPÂNI SĂ NE PUNĂ SĂ STRÂNGEM GUNOIUL.

AVEM NEVOIE DE MAI MULT BUN SIMȚ.

Așa am pornit la drum, iar de atunci identificarea zonelor afectate de deșeuri, acțiunile de ecologizare, postările/dezbaterile pentru a găsi soluții de rezolvare, demersurile administrative etc. au definit activitatea Cleaning Breaza.

Țelul Cleaning Breaza este de a aduce o conştientizare generală localnicilor din orașul Breaza de a avea grijă de NATURĂ şi de a păstra stațiunea curată.

Hoinărerile solitare pe meleaguri (rambling) au devenit cu timpul adevărate drumeții (trekking), la care s-au alăturat, datorită evenimentelor gratuite organizate, cât mai mulți prieteni și turiști, pentru care mișcarea în aer liber și descoperirea acestor minunate meleaguri nu pot aduce decât satisfacții garantate.

Interacțiunea dintre organisme și mediul lor de viață mi-a atras atenția din start, iar acest lucru și-a lăsat amprenta și în denumirea Ecotrekker, mai bine spus „Drumețul Ecologist”.

Logo-ul Ecotrekker (marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci)  îl reprezintă pe drumețul ecologist, gata de a porni la drum, cu rădăcinile bunului simț bine înfipte în pământ, în contact permanent cu ceea ce se află împrejurul său, iar ilustrația Ecotrekker ne înfățișează raportul dintre mediul înconjurător și propria noastră vibrație existențială.

ilustratie_6

Ilustrație Ecotrekker (Desen: Cassander)

Eco Trekker promovează Sportul pentru Toți, contribuind la dezvoltarea gustului pentru DRUMEȚIE și își dorește, în același timp, să incite și să stimuleze pe toți vilegiaturiștii la descoperirea cu alți ochi a potențialului turistic al întregii zone Valea Prahovei. Împreună conștientizăm sănătatea prin mișcare, alături de grija față de mediul înconjurător.