November 16, 2016

Marcarea traseului Albia Târsei – Fagul Prințesei – Poiana Lazului

Traseul propus de noi și aprobat de către administrația locală Breaza a prins culoare. Pentru marcarea traseului turistic am utilizat următorul semn: triunghi echilateral – pe fond alb. Culoarea pentru semnul de marcaj este roșu.

Ne-am ghidat regulamentar după HOTĂRÂREA Nr. 77 din 23 ianuarie 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi, iar la marcare am urmat instrucțiunile domnului Radu Mititean, fost șef de echipă Salvamont Cluj.

Astfel, am ținut cont de următoarele:

Pentru asigurarea uniformităţii şi respectării inscripţionării internaţionale semnele de marcaj vor îndeplini următoarele condiţii de detaliu tehnic:

 a) se vor încadra într-un patrulater imaginar cu laturile de 16 – 20 cm;

c) triunghiul cu miezul de culoare va avea laturile de 10 cm, iar banda de culoare albă, de 3 cm (3 + 10 + 3 = 16 cm);

f) semnele de marcaj se vor aplica în ambele sensuri de circulaţie, la distanţe astfel apreciate încât să fie uşor vizibile de la un semn la altul, perpendiculare pe direcţii de mers şi la înălţimea de 1,5 – 2 m faţă de sol;

h) pentru protecţia arborilor semnele de marcaj se vor aplica direct pe copaci, prin vopsire, fiind interzisă fixarea în cuie a altor indicatoare;

l) în punctele de inflexiune a direcţiei de mers a potecii se vor aplica săgeţi bicolore (culoarea albă + culoarea marcajului), care vor indica unghiul direcţional; săgeata va avea o lungime de 40 – 50 cm, o lăţime totală de 8 – 10 cm şi unghiul direcţional de 15 grade, 30 grade, 45 grade, 60 grade, 75 grade, 90 grade, 105 grade şi de 120 grade;

n) la executarea tuturor marcajelor se vor folosi vopsele reflectorizante şi rezistente la ger, căldură, soare, umezeală şi agenţii poluanţi corosivi;

  • – –

Traseul cuprinde 4 porţiuni principale:

Porţiunea 1 (spre V): Punct de plecare – Str. Armoniei – La Pripon – Str.Surdeşti (3,4 km) – se desfăşoară pe asfalt, în urcuş către Pripon, apoi în coborâre pe strada Ocinei către pârâul Târsa.

Porţiunea 2 (spre N): Str. Surdeşti – Albia pârâului Târsa – Fagul Prinţesei (2,5 km) – se desfăşoară prin poieni, pe la marginea pădurii şi prin albia pârâului.

Porţiunea 3 (spre E): Fagul Prinţesei – Culmea Lazului – Poiana Mare – Serpentine (2,4 km) – se desfăşoară prin pădure, pe potecă amenajată, în urcuş (diferenţă de nivel de la punctul Fagul Prinţesei la punctul Culmea Lazului de aprox.182m) şi în coborâre (diferenţă de nivel de la punctul Culmea Lazului la punctul La Serpentine de aprox. 164m)

Porţiunea 4 (spre S): La Serpentine – La Şipot – Str. Armoniei – Punct sosire (2,4 km) – se desfăşoară pe asfalt, în coborâre pe bulevardul principal către locul de unde am plecat.

  • – –

Mulțumim pentru ajutor lui Paul “Umblătorul” Cocei, George Sbana și Mihai Coman.

Vopseaua și pensulele NECESARE marcării traseului au fost sponsorizate de către domnul Cătălin Brișcariu, care ne-a susținut la înfăptuirea acestui proiect.

Vă mulțumim.

Marcare traseu

 NU RECOMANDĂM DRUMEȚIA DE UNUL SINGUR PRIN SĂLBĂTICIE – ATENȚIE LA URȘI!

Recomandăm un grup de minim 4 drumeți, eventual însoțit de către un ghid.

Cunoștințele drumeților trebuie să includă:

= documentarea amănunțită asupra traseului

= aprofundarea sfaturilor legate de pericolele ce ne pândesc în sălbăticie – câinii de la stână, urșii etc.

Recomandăm drumeților să anunțe Centrul de Informare și Promovare Turistică Breaza înainte de a porni la drum, pentru o siguranță proprie.