October 16, 2017

LA STÂNĂ LA NEA CRISTI

„La Stână la Nea Cristi” ne ajută să pătrundem cât mai aproape de tradiție, concepțiile, obiceiurile, datinile și credințele care se statornicesc pe aceste meleaguri prin îmbrățișarea unei vieți simple la sat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

POVESTEA NOASTRĂ …

A început cu drumețiile pe care le-am organizat în satul Valea Bradului din comuna Provița de Sus și, implicit, cu popasurile la stâna dumnealui. Într-o clipită am magnetizat împreună în simțire și totul a prins, încet încet, culoare.

http://ecotrekker.org/prin-imprejurimi/ (vezi Drumeția nr. 6)

http://ecotrekker.org/drumetii-breaza/ (vezi Drumeția nr. 5 – 18 martie 2017)

Gânduri și idei mărețe ne-au cuprins încă de la început când ne-am propus să organizăm „TRANSHUMANȚA – EXPLORÂND RĂDĂCINILE – DINCOLO DE PĂMÂNT” – o drumeție tematică în care să ne regăsim pe noi înșine, o drumeție în care să depășim limitele timpului și ale spațiului, o drumeție în care să descoperim rădăcinile spiritului mioritic românesc. Din anumite motive această drumeție a fost înlocuită cu o drumeție cu înnoptare la cort în comuna Secăria, drumeție organizată de către domnul Dumitrașcu. Ediția de start a TRANSHUMANȚEI ne dorim să o realizăm anul următor.

http://ecotrekker.org/transhumanta-dincolo-de-pamant/

http://ecotrekker.org/prin-imprejurimi/ (vezi albumul nr. 14)

Pe durata anotimpului călduros, atunci când oițele erau sus la munte, am urcat și noi, drumeții, să fim alături de ele. Am dus de mâncare la ciobanii aflați la „Stâna Sorica”, acolo unde am spus povești la un pahar de jintiță și un bulz, iar apoi am explorat Valea Azugii până la Vila Ștevia.

http://ecotrekker.org/albume-hoinareli-pe-munte/ (vezi Hoinăreala XV – 01 august 2017)

Nea Cristi a străbătut Munții Carpați în lung și în lat, încă din copilărie. Spiritul nostru de hoinar ne-a legat și în „MAREA HOINĂREALĂ II” în Munții Bihor (din Apuseni) – zona Padiș într-o frumoasă drumeție de 3 zile cu înnoptare la cort.

http://ecotrekker.org/marea-hoinareala-ii-muntii-bihor-zona-padis-3-zile2nopti/

Proiectul nostru pe care îl îmbrățișăm în simțire a continuat cu organizarea evenimentului „NEDEIA DE TOAMNĂ – DRUMEȚIE ȘI SĂRBĂTOARE”, eveniment care a avut loc în weekendul 14-15 octombrie 2017 la stâna din satul Valea Bradului (comuna Provița de Sus). De-a lungul celor două zile, printre multe alte surprize, cei peste 30 de turiști (participanți la eveniment) alături de prieteni dragi au asistat la mulgerea vacilor, la sosirea și plecarea oilor din strungă și la fabricarea cașului spânzurat și a urdei. Am fost plăcut surprinși să avem lângă noi doritori să ne cunoască meleagurile sosiți chiar de pe continentul australian.

La puțin timp distanță, pe data de 29 octombrie 2017, noi oaspeți turiști au călcat pragul stânei din Valea Bradului și prietenii s-au înfiripat la un bulz și un pahar de vorbă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În data de 15 ianuarie anul curent, echipa de filmare de la Pro Tv a venit la stână pentru a realiza un scurt reportaj difuzat la „Duelul Ansamblurilor” – concurs organizat în cadrul emisiunii „La Măruță”, unde ansamblul “CALABREAZA” din stațiunea noastră a participat în mai multe etape.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot în primăvara anului acesta, în data de 21 mai 2018, am parcurs împreună la pas „Drumul Haiducilor” sau „Drumul Hoților”, actualul „Drum al Oilor” pe care ciobanii din zonă urcă la munte pe Platoul Bucegi cu mioarele. Pe aceste cărări, străbătute călare în vremurile de odinioară de haiducii renumiți ce erau stabiliți în zona satului Talea, domnul Dumitrașcu a hoinărit de mic copil.

De menționat este participarea alături de #stanaivanoiu la evenimentul organizat în fața Primăriei Breaza în ziua de duminică –  24 iunie 2018, de Ziua Internațională a Iei, unde am prezentat produsele noastre tradiționale de la Breaza, iar apoi am sărbătorit Drăgaica alături de turiștii oaspeți sosiți la stâna din Valea Bradului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prin simțirea pe care o are față de stațiunea Breaza, în paralel cu acest proiect, domnul gospodar Cristian Dumitrașcu promovează aceste minunate meleaguri și susține datinile păstrate din timpuri străvechi.

Cu ajutorul domnului Dumitrașcu, drumețul Ecotrekker a primit un imbold în descoperirea pădurilor ce îmbracă și adăpostesc împrejurimile stațiunii Breaza și, mai ales, meleagurile comunei învecinate Provița de Sus.