October 16, 2017

Proiectul LA STÂNĂ LA NEA CRISTI

Proiectul “La Stână la Nea Cristi” își dorește să ne aducă, pe noi toți, cât mai aproape de tradiție – de concepțiile, obiceiurile, datinile și credințele care se statornicesc pe aceste meleaguri prin îmbrățișarea unei vieți simple la sat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POVESTEA NOASTRĂ …

a început cu drumețiile pe care le-am făcut în satul Valea Bradului din comuna Provița de Sus și, implicit, cu popasurile la Stâna lui Nea Cristi. Am magnetizat împreună în simțire și totul a prins, încet încet, culoare.

http://ecotrekker.org/prin-imprejurimi/ (vezi Drumeția nr. 6)

http://ecotrekker.org/drumetii-breaza/ (vezi Drumeția nr. 5 – 18 martie 2017)

Împreună, ne-am propus să organizăm TRANSHUMANȚA – EXPLORÂND RĂDĂCINILE – DINCOLO DE PĂMÂNT – o drumeție tematică în care să ne regăsim pe noi înșine, o drumeție în care să depășim limitele timpului și ale spațiului, o drumeție în care să descoperim rădăcinile spiritului mioritic românesc.

Ediția de start a evenimentului va avea loc în vara anului 2018, anul acesta fiind înlocuită cu o drumeție cu înnoptare la cort în comuna Secăria – organizată de către Nea Cristi.

http://ecotrekker.org/transhumanta-dincolo-de-pamant/

http://ecotrekker.org/prin-imprejurimi/ (vezi albumul nr. 12)

Atunci când oițele au plecat sus la munte am fost și noi alături de ele. Astfel, am dus de mâncare la ciobanii aflați la Stâna Sorica, unde alături de Nea Cristi am spus povești la un pahar de jintiță și un bulz, apoi am explorat Valea Azugii până la Vila Ștevia.

http://ecotrekker.org/albume-hoinareli-pe-munte/ (vezi Hoinăreala XV – 01 august 2017)

Nea Cristi a străbătut Munții Carpați în lung și în lat, încă din copilărie. Spiritul nostru de hoinar ne-a legat și în MAREA HOINĂREALĂ II în Munții Bihor (din Apuseni) – zona Padiș într-o frumoasă drumeție de 3 zile cu înnoptare la cort.

http://ecotrekker.org/marea-hoinareala-ii-muntii-bihor-zona-padis-3-zile2nopti/

Proiectul nostru pe care îl îmbrățișăm în simțire a continuat cu organizarea evenimentului NEDEIA DE TOAMNĂ – DRUMEȚIE ȘI SĂRBĂTOARE, eveniment care a avut loc în weekendul 14-15 octombrie 2017 la Stâna lui Nea Cristi din satul Valea Bradului (comuna Provița de Sus).

De-a lungul celor două zile, printre multe alte surprize, turiștii au asistat la mulgerea vacilor, la sosirea și plecarea oilor din strungă și la fabricarea cașului spânzurat și a urdei.

http://ecotrekker.org/nedeia-de-toamna/

Proiectul nostru își dorește de asemenea, cu primirea călduroasă a domnului Primar Ovidiu Movileanu al comunei Provița de Sus să promoveze turistic întreaga zonă ce cuprinde satele: Izvoru, Plaiu, Provița de Sus și Valea Bradului.

http://ecotrekker.org/provita-de-sus/