Vei fi mereu BREZEAN, dacă… (partea întâi)

Vei fi mereu BREZEAN, dacă..

..  ai visat la meșteșugurile de altădată, ai ascultat glasul morilor pe pe râul Prahova și ți-au obosit mâinile datorită pivelor din bârne de stejar și a dârstelor.

.. ai văzut cărăușii în hanurile de la răspântiile drumurilor, cât și pe rândași și potecași, sau pe vătafii de plai și ai făcut popas la Hanul Brezii „La Lina lui Bondoc” și la Hanul „La Ghioșica”.

.. ai stat la umbra nucilor seculari, plantați pe la 1844 de domnitorul Gheorghe Bibescu, pe Aleea Nucilor.

.. ai fost la Cârciuma fiului lui Moș Mănoiu – Niță Manolescu, tatăl generalului Ion Manolescu, care se afla în apropierea locului unde este astăzi farmacia de la piață.

.. ai băut „zeamă” de struguri, ori de prune la Cârciuma lui Bălan de la Podul Vadului.

.. l-ai văzut pe drum pe Badea Cârțan și a sa desagă plină cu cărți de slovă și duh românesc.

.. ai aruncat cu privirea la prințesa Zoe Basarab Brâncoveanu prin curtea boierească a castelului.

.. te-ai plimbat pe lacul din parc, azi „groapa”, alimentat cu apă adusă din puțurile de captare din Valea Câmpului.

.. l-ai cunoscut pe fostul florar al primăriei Breaza – Klenert Felix sau pe Frantz care s-a ocupat de fosta seră a Sanatoriului TBC.

.. le ști pe fetele de la Școala Atelier de Instruire Casnică, care pentru început a funcționat  în casele Stoicescu de pe actualul colț al bulevardului principal cu str. Eternității, sau pe cele de la Liceul Industrial de Fete

.. ai fost la restaurantul cofetărie „Temperanța” și ai ascultat-o până către zorii zilei pe Ioana Radu la Terasa Bondocică.

.. ai băut o halbă de bere la Terasa Bondoc

.. ai petrecut la restaurantul terasă Fronescu.

.. copil fiind, te jucai în parcul Casei Naționale sau în sezonul de vară la Ștrandul Breaza, cu acces din str. Ștrandului (porțiunea dintre Aleea Nucilor și Bulevardul Eroilor, actualmente Miron Căproiu)

.. ai participat la spectacolele gen revistă „Breaza-n balon”, „KM103”, la reprezentațiile „Vraja aleei”, „Noaptea în parc” sau „Gurga și Sinoiul”.

.. pe la tine, copil fiind, a venit „Cercul bunului gospodar”, să ți se dea cunoștințe despre creșterea animalelor, pomicultură și îngrijirea culturilor în grădini.

.. ai citit ziarul „Breaza”, tipărit pentru prima dată în anul 1903, la tipografia lui Ion Baboianu cu sediul în imediata vecinătate a Primăriei de azi.

Din amintirile Brezei.

Poză: delcampe.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *