Ce înseamnă pentru noi Breaza cu adevărat?

BREAZA… un cuvânt care rostit ar trebui să ne facă simțirea să tresară, un cuvânt care ar trebui să ne ducă aproape de noi înșine.

Ce înseamnă Breaza pentru noi cu adevărat?

Abur de amintire al unor vremuri de mult apuse, Breaza nu înseamnă numai Parcul Brâncoveanu, Crucea de pe Gurga, Conacul Toma Cantacuzino sau Lac de Verde.

Oare ce am uitat?

AM UITAT să ne unim numele cu al orașului.

AM UITAT simțirea de odinioară ce susura a hărnicie.

AM UITAT de pajiștile care ne-au dat florile ce au crescut pe ii.

AM UITAT să ne îndrăgostim de apusurile de soare de pe dealuri, de nopțile înstelate de pe terasă, de freamătul mestecenilor și de murmurul undelor Prahovei.

AM UITAT de izvoarele minerale, vestite prin puterea lor tămăduitoare, care țâșneau odată la tot pasul.

AM UITAT ce ne oferă Breaza, anume: liniște, întremare, fortificare și zbor gândurilor și celor ce trăiesc, din obișnuință cu obloanele trase.

AM UITAT de hârjoana veverițelor neastâmpărate pe care le chemam, copii fiind, cu mânuța plină de alune.

AM UITAT să păstrăm în casă arhaismul cel mai curat.

AM UITAT de vremurile când îmbrăcămintea era țesută în casă, de cămașa din pânză de bumbac, lungă până la genunchi, de încălțămintea din piele de juncan, cu vârful îndoit și lung ca un bot de corabie, de chimirul din piele ce ne încingea mijlocul din care nu lipsea cuțitul, de pieptarul fără mâneci, cu mițele întoarse în afară, care ne apăra de umezeală și de pălăriuțele în formă de ceaun.

AM UITAT de lampa de luminat și soba de tuci.

AM UITAT DE VIAȚA FAMILIALĂ SIMPLĂ ȘI PATRIARHALĂ.

AM UITAT de sănătatea sufletească și trupească care sălășluia în cuprinsul zidurilor casei.

AM UITAT de dragostea de pământ care ne ținea locului.

AM UITAT de sfânta osteneală care aducea liniștea somnului, din zori și până în noapte, iarnă și vară, fiind călăuza vieții dusă cu cinste și credință.

AM UITAT că ne aflăm la poalele Bucegilor și Gârbovei.

AM UITAT dragostea de natură.

AM UITAT DE TEMELIA  SĂNĂTOASĂ A VIEȚII DE NEAM, LA PICIOARELE DEALURILOR CARE NE ÎMPRESURĂ, CARE ASCUND ÎN CUPRINSUL LOR ATÂTEA TAINE, ASPRIME ȘI MÂNGÂIERE, FRUMUSEȚI ȘI CLOCOTIȘ, CA ȘI ÎN SUFLETUL OMULUI.

 

Prin aceste cuvinte, extrase din cartea sa, ne vorbește Matei Stăncioiu despre Breaza… Vă vorbim noi despre Natură!

 

BREAZA NU ESTE DOAR AMINTIREA DULCEI COPILĂRII.  

BREAZA REPREZINTĂ PĂMÂNTUL ÎN CARE RĂDĂCINILE NOASTRE PRIND VIAȚĂ

ȘI PĂMÂNTUL ÎN CARE ELE PUTREZESC.

2 thoughts on “Ce înseamnă pentru noi Breaza cu adevărat?

 • Toate astea sunt minunate si sunt sigura ca foarte multe persoane nu le-au uitat ci le poarta in suflet si se bucura de ele ori de cate ori au ocazia. Cu toate aceastea, indraznesc sa afirm ca poate nu este ceva negativ ca am uitat de viata patriarhala. Patriarhatul are destule parti negative care inainte de a ne gandi cu melancolie la trecut ar fi bine sa ne punem niste intrebari legate de prezent si de viitor invatand tocmai din bunele si relele trecutului. O zi frumoasa!

  • Bună seara.

   Așa sperăm și noi, cu drag, ca majoritatea dintre noi să nu le fi uitat, dar oare de ce aceste lucruri sunt doar amintiri ascunse adânc în simțire și nu se regăsesc în traiul nostru zilnic?!

   Dragostea de pământ, cinstea, susurul hărniciei… sunt astăzi arareori întâlnite!

   Apropierea față de natură… NICIDECUM !! Îndrăznim la rândul nostru să facem o mică paranteză ironică aici, în care cascadele de gunoaie din NATURĂ își spun cuvântul în ceea ce ne privește BUNUL SIMȚ. Iar dacă acesta este dat uitării, iar comoditatea este ridicată la ranguri înalte, halal osteneală!

   Suntem de acord că este într-adevăr de ajuns o viață familială simplă (fără cuvântul patriarhală), dar traiul acesta, din fericire sau din păcate coincide cu acea perioadă din trecut, în nici un caz cu ceea ce trăim în prezent.

   Ne aducem aminte cu drag de un comentariu la o postare CleaningBreaza: Adio Superflu, Bonjour SIMPLITATE !!!

   Vă mulțumim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *