Pas disciplinat și bun simț în drumeție

Ecotrekker vă prezintă frumuseţea meleagurilor brezene pentru a respecta natura şi bogăţiile acesteia, ci nicidecum pentru a o distruge la pas nedisciplinat prin locuri necorespunzătoare. Ne adresăm aici mai ales celor fără de disciplină, educaţie şi bun simţ în ale mersului în drumeție.

Traversarea grădinilor și a livezilor, pășunilor, cât și a fânețelor, fie aceasta efectuată de către localnici cunoscători ai zonelor, nu se face nedisciplinat, ci cu respect față de Mama Natură și, mai ales, față de proprietarii și ciobanii care orânduiesc cu atenție și grijă bogățiile lor și doar cu acordul acestora, indiferent de anotimp.

GRĂDÍNĂ, grădini, s. F. 1. Suprafață de teren arabil, de obicei îngrădită, pe care se cultivă legume, flori sau pomi fructiferi, în vederea obținerii unor produse; grădinărie.

 LIVÁDĂ, livezi, s. F. 1. Suprafață de teren plantată cu pomi fructiferi. 2. Întindere de pământ pe care se lasă să crească iarbă pentru cosit sau pentru pășunat.

 FÂNEÁȚĂ, fânețe, s. F. Teren pe care crește (în mod natural sau prin cultivare) iarba pentru fân.

PĂȘÚNE, pășuni, s. f. 1. Loc acoperit cu vegetație ierboasă perenă, unde pasc vitele

IZLÁZ, izlazuri, s. n. Loc sau câmp nelucrat, pe care crește iarba, folosit ca pășune; imaș, pășune. [DEX]

Primăvara oile pleacă la munte, atunci când se face măsurarea laptelui, iar toamna acestea revin, atunci când se face răvăşitul.

Anumite pășuni prezintă pârleazuri, numite şi trecători, adică un fel de trepte făcute la un gard de ţară ca să poată trece dincolo oamenii, dar nu şi animalele (vitele, oile etc.). Pășunile pot prezenta pârleazuri artificiale, făcute din lemn, sau  naturale, din arbuşti şi crăci uscate ale acestora, menite să oprească oile de a se îndepărta pe culmile dealurilor. Majoritatea, numai dacă se cunoaște poteca, pot fi ocolite cu uşurinţă.

 

DRUMEȚUL TREBUIE SĂ ACORDE MAXIMĂ ATENȚIE ȘI INTERES ÎN PROTEJAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR, CÂT ȘI A AMENAJĂRILOR ÎNTÂLNITE PE PARCURSUL TRASEELOR.

 

Din cele 10 PORUNCI ALE TURISMULUI DE MUNTE ne îndreptăm atenția către următoarele:

III – Să nu uiți pe traseu și pe coclauri că ești o ființă civilizată.

IV – Să nu profanezi peisajul pe care-l străbați și să nu „împodobești” natura cu cioburi de sticlă, hârtiuțe, cutii de sardele și alte rămășițe.

VII – Nu fura! Nu fura altora nici liniștea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva.

 

 LA PĂRĂSIREA LOCULUI DE CAMPARE TOATE RESTURILE, HÂRTIILE, PUNGILE DE PLASTIC, PET-URILE, CUTIILE DE CONSERVĂ ETC. ŞI ALTE GUNOAIE SE VOR AMBALA ÎNTR-O PUNGĂ DE PLASTIC ŞI TRANSPORTA LA PRIMUL LOC SPECIAL AMENAJAT PENTRU DEPOZITAREA DEŞEURILOR. LOCUL TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ CURAT AŞA CUM L-AŢI GĂSIT LA VENIRE!

Mizeria din NATURĂ se datorează acelora cu lacune de educaţie, care discreditează prin faptele lor drumeţia prin împrejurimi.

 Urmăm sfaturile domnului Dinu Mititeanu, astfel, ca drumeți DISCIPLINAȚI, mergem în week-end-uri și concedii PE munte, ci nu LA munte. Aici, cei sosiți cu autoturismele, le parcăm, ne luăm rucsacii de tură și- cu echipament adecvat- pornim pe potecile muntelui. Nu ne scoatem păturile să le întindem pe iarbă ca majoritatea conaționalilor noștri, nu deschidem casetofoanele, nu lăsăm în urma noastră gunoaie.

PE POTECILE PE CARE LE PARCURGEM ACORDĂM ÎMPREJURIMILOR RESPECTUL CUVENIT: NU-I ALTERĂM LINIȘTEA ȘI CURĂȚENIA, FRUMUSEȚEA, NU MERGEM PE SCURTĂTURI.

 Popasurile sunt locuri de odihnă, nu locuri pentru audiţii muzicale și chefuri. Aici se ascultă melodia vântului sau liniștea – „melodia” de care ne e așa de dor în orașele în care trăim.

 DEPLASAREA PE TRASEU SE FACE CU DISCIPLINĂ, ÎN COLOANĂ, CI NU RĂSFIRAT, ACORDÂND ASTFEL RESPECTUL CUVENIT ZONELOR PARCURSE.

 Întotdeauna se urmează poteca bătătorită, iar pasul nu se abate de la aceasta.

De asemenea, un drumeț nu va rupe niciodată florile pe care le întâlnește, el doar se bucură de frumusețea acestora, căci ele sunt nicăieri mai frumoase decât acolo unde se găsesc în natură.

De ce rupem florile, de plăcere sau de foame?! Pur și simplu, de plăcere!

Moare o floare mai devreme dacă o rupem?! Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ni le punem.

„Nu putem închide acest capitol fără a reaminti că protecţia tuturor apelor curgătoare sau stătătoare, a fântânilor sau izvoarelor, nemurdărirea lor în orice fel constituie o datorie cetăţenească elementară. Drumeţul nu trebuie să treacă nepăsător pe lângă scurgerea unui closet de cabană în pârâul din care alţi tovarăşi de drum, necunoscând acest amănunt, vor bea apa cu câteva sute de metri mai jos; de asemenea, el nu poate trece nepăsător pe lângă cei care nu respectă măsurile de protecţie a sănătăţii şi deteriorează sau folosesc în mod nepermis sursele de apă, oriunde s-ar afla față de acestea (izvoare, şipote, fântâni, centrale mici etc.).” – Dr. Dan Abulius

Nu în ultimul rând, în drumeție salutăm politicos și dăm „Bună ziua” celor pe care îi întâlnim pe traseu.

Respectând aceste reguli ne respectăm pe noi înșine!

  • – –

Cartea „Breaza. Drumeție și cunoaștere”

Capitolul 4: Pas disciplinat și bun simț în drumeție, pagina 14.

Copyright © All Rights Reserved 2015  ECOTREKKER – Registered Trademark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *