Spunem DA materialelor din LÂNĂ și BUMBAC

Spunem NU materialelor sintetice. Spunem întotdeauna DA materialelor naturale de proveniență animală – LÂNA și celor de proveniență vegetală – BUMBACUL care intră în contact direct cu pielea.

 SINTÉTIC, -Ă, sintetici, -ce, adj. 2. (Despre produse chimice sau industriale) Fabricat pe cale artificială (din două sau din mai multe elemente).

Materialele din care poate fi confecționată îmbrăcămintea sunt:

  1. Naturale, din plante (bumbac, in, cânepă).
  2. Naturale, de proveninţă animală (lână, caşmir, mătase).
  3. Artificiale (vâscoză) obţinute din celuloză – extrase în mod natural dar fabricate în mod sintetic.
  4. Sintetice – produse chimice sau industriale fabricate pe cale artificială:

Poliester – substanţele chimice din care se face poliesterul sunt create în timpul procesului de rafinare a petrolului şi a gazului natural, cea mai importantă dintre ele fiind paraxylenul.

Acrilic – create inițial de DuPont, o companie americană din industria chimică, și înregistrate sub numele de brand Orlon, apoi de “Monsanto Chemical Company Acrilan”.

Nailon – este un nume generic folosit pentru un grup de fibre textile din polimeri sintetici, cunoscuți sub numele de poliamide, produs pentru prima dată de către firma americană DuPont; folosit pentru prima dată la fabricarea periuțelor de dinți (1938).

Elastan (sau spandex) – inventat în 1959 de un chimist care a lucrat pentru compania DuPont (acum Invista), dându-i numele de brand Lycra.

“Necesitatea primară de a-şi acoperi corpul, de a se feri de frig şi de a-şi înfrumuseţa locuinţa i-a făcut pe oameni, cu câteva milenii înainte, să descopere şi să prelucreze din natură tot ce se putea transforma in textil: diferite plante, produse provenite de la animale sau produsul viermilor de mătase.

Astfel în Asia, viermii de mătase au revoluţionat piaţa ţesăturilor, în America de Sud, inul, cânepa şi iuta au constituit plantaţii renumite. India este recunoscută pentru producţia de in, iar in Europa, produsele artificiale au fost obţinute cu aproximativ 40 de ani în urmă, ca o consecinţă a dezvoltării demografice, a evoluţiei tehnologiei de obţinere a produselor chimice în laboratoare, dar şi a “necesităţii” de a înlocui produsele naturale cu cele artificiale, producţia celor naturale aflându-se mult sub nivelul de cerere de pe piaţă datorită costurilor.”

Toate materialele sintetice, pe lângă faptul că sunt CREATE CHIMIC, mai sunt și tratate cu diverși aditivi cu scopul de a le atribui anumite caracteristici (rezistență, durabilitate, fixarea culorii, etc).

Mai nou au apărut pe piață foarte multe materiale sintetice din care sunt confecționate majoritatea hainelor TEHNICE, o diversitate în magazinele cu profil sportiv, de îmbrăcăminte de munte etc. promovate pentru largul consum.

Nu putem pune nimic mai presus de SĂNĂTATE !!! Nimic !!!

Deși multe cercetări au dovedit, mai ales din punct de vedere medical, că toate aceste materiale sintetice sunt foarte dăunatoare organismului și cancerigene continuăm, în această societate de CONSUM, să le folosim.

Tehnologia ne orbește, iar comoditatea ne distruge.

RECOMANDĂM 100% BUMBACUL ORGANIC ȘI LÂNA, MAI ALES CA MATERIALE PENTRU HAINELE DE CORP, PENTRU HAINELE CARE ÎNTRĂ ÎN CONTACT CU PIELEA, CEL MAI MARE ORGAN AL CORPULUI.

Drumeții PROFESIONIȘTI (montaniarzii, alpiniștii etc.) când pleacă într-o expediție pot folosi pe termen scurt aceste materiale sintetice, care îi ajută în performanță. Atât, și numai într-o expediție în condiții speciale.

Restul, majoritatea oamenilor care merg la munte și practică drumeția pentru binefacerile acesteia, pentru a își întări organismul și a-l căli, în timpul liber, NU. Ei vor folosi întotdeauna LÂNA sau BUMBACUL deoarece SĂNĂTATEA ESTE PRIMORDIALĂ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *