Excursia școlară deschide multe ferestre ale sufletului și dezvoltă trăsăturile personalității unui elev

I-am putea spune expediție școlară, dar sincer aș vrea să păstrăm termenul de EXCURSIE. În acest articol o să ne rezumăm la excursia școlară, ceea care ne aduce cu drag aminte de călătoriile, fie la munte, fie la mare din copilărie, din anii când eram elevi la școală. Cu adevărat excursiile de altădată își îndeplineau scopul propus, fie acesta doar instructiv.

Excursia este o călătorie, făcută de obicei în grup, pe jos sau cu ajutorul unui mijloc de transport, în scop instructiv – educativ, sportiv sau recreativ. La această definiție aș adăuga faptul că excursia se realizează în natură, acolo unde participanții – școlarii în cazul nostru, interacționează direct cu factorii de mediu, iar activitatea acestora se desfășoară în aer liber.

Excursia urmează scopurile esențiale ale drumeției și ale mișcării în sine, anume sănătatea și recreerea, prin diversele activități fizice care reunesc valențele sportului pentru toți (sănătatea, amuzamentul, recreerea, starea de bine, dezvoltarea personală, dezvoltarea culturii fizice, folosirea timpului liber, integrarea socială etc.), cum ar fi: mersul pe jos, ușoarele ascensiuni montane, schiul, înotul, pedalatul etc. și de ce nu și săniușul, și prin activitățile tematice, de îmbogățire a cunoștințelor din diverse domenii, precum: geografia, istoria, etnografia, literatura și arta. Excursia este definită, într-o oarecare măsură, și de către activitățile specifice. Instructive: instalarea unei tabere (alegerea și amenajarea locurilor de popas sau de înnoptare, montarea corturilor etc., ) și aprinderea focului, marcarea sau refacerea unor trasee montane – din punct de vedere al drumeției, sau efectuate din pasiune: fotografiatul, filmatul documentar, pescuitul, colecționatul sau culegerea de plante medicinale etc., ele se încorporează de minune în realizarea scopurilor unei excursii.

Excursiile sunt clasificate, asemeni drumețiilor, în funcție de anotimp, în primul și în primul rând, apoi după tematică, durată și, eventual, după mijlocul de transport. Numesc excursie acea călătorie care se rezumă ca durată la doar câteva zile, iar expediție școlară acea incursiune în natură care se desfășoară pe o durată mai lungă de zile – de peste o săptămână.

A NU SE CONFUNDA EXCURSIA/ EXPEDIȚIA ȘCOLARĂ

CU CEA ȘTIINȚIFICĂ SUB ÎNDRUMAREA UNOR SPECIALIȘTI!

Excursia nu pune în practică doar cele învățate la școală sau în diverse activități particulare. Excursia scoate în prim plan pe școlar și îi dirijează trăsăturile personalității, iar aceasta revine ca sarcină profesorului sau îndrumătorului de grup.

O altă sarcină ce ține de datoria profesorului este organizarea excursiei școlare, o etapă foarte importantă care trebuie pregătită cu de-amănuntul. Acesta trebuie să țină cont, cum spuneam mai sus, de anotimpul în care se va efectua excursia, și astfel să stabilească itinerariul, durata acestuia și mijlocul (sau mijloacele) de transport.

 

Directive:

  • Deplasarea din prima zi nu trebuie să depășească 10 ore de călătorie, mai ales dacă este efectuată cu ajutorul unui mijloc de transport în comun. În cazul în care drumul este mai lung, în program trebuie să intervină înnoptarea într-o localitate intermediară. Iarna, de asemenea, itinerariul trebuie să fie mai scurt.

Pentru drumeție: pe timp de iarnă vom ține seama de nivelul zăpezii  care poate îngreuna mersul, iar atunci se aleg trasee mai scurte, cu pante domoale. Vara este anotimpul cel mai prielnic, mai ales pentru drumețiile montane. În ambele cazuri trebuie prevăzută bine durata de mers și timpul rămas pentru cercetarea diverselor obiective sau efectuarea activității tematice și în funcție de colectivul de școlari.

Colectivul de elevi poate fi organizat pe grupe (ex: de câte 5-10 școlari), cu câte un responsabil de grupă, iar pentru activitățile tematice echipamentul specific (ex: de cercetare) se va distribui întocmai, pe grupe.

Să ne amintim de vremuri de mult apuse, atunci când jurnalul colectiv al expediției și carnetul de însemnări individuale erau semnificative pentru tânărul școlar !!!!

  • Deplasarea este de preferat a se efectua ziua, astfel pot fi vizionate cât mai multe obiective turistice de-a lungul traseului.

 

Să cunoaștem împreună câteva tipuri de excursii școlare tematice:

  1. EXCURSIA GEOLOGICĂ – urmărește cercetarea științifică a unui fenomen geologic (ex: o peșteră, un vulcan);

Exemple de teme: Solurile forestiere în zona de deal Sinoiu-Orădia. Solurile de pădure în zona Munților Baiului. Observațiuni asupra alunecărilor de teren din zona Irimești. Cercetarea mineralelor și rocilor pe Valea Câmpiniței.

  1. EXCURSIA GEOGRAFICĂ – urmărește cunoașterea științifică a unor forme de relief (ex: un munte, un deal, o câmpie) sau a faunei și florei corespunzătoare, cât și cercetarea unor așezări urbane sau rurale;

Exemple de teme: Observații asupra albiei pârâului Târsa. Descrierea traseului turistic Breaza – Comuna Șotrile – Breaza/ Breaza – Provița de Sus – Breaza. Studiul râului Prahova. Observații asupra Muntelui Gurguiatu. Cercetarea Dealului Gurga.

  1. EXCURSIA DE ȘTIINȚELE NATURII – urmărește cercetarea științifică a unor fenomene biologice (ex: dezvoltarea și suprafața de răspândire a unei specii de plante, mediul de dezvoltare al unui animal);

Exemple de teme: Studiul vegetației din Pădurea Cheia Proviței. Studiul vegetației râului Provița. Studiul plantelor medicinale și aromatice de pe Dealul Sinoiu. Insectele din Pădurea Lazului.

  1. EXCURSIA CU TEMATICĂ ISTORICĂ – urmărește cercetarea unui obiectiv cu caracter istoric (ex: o cetate, un monument);

Exemple de teme: Cercetarea bisericii Sfântul Nicolae. Cercetarea monumentelor istorice din Breaza de Sus. Studierea caselor memoriale din Breaza.

  1. EXCURSIA ETNOGRAFIC-FOLCLORICĂ – urmărește cunoașterea și documentarea asupra unor obiceiuri/ tradiții/ datini (ex: meșteșuguri străvechi, cântece populare etc.).

Exemple de teme: Cercetarea portului (a iei) tradițional românesc specific zonei noastre. Uneltele folosite în diverse meșteșuguri specifice zonei noastre. Instrumente muzicale tipice locului. Nume toponimice din regiune.

Excursiile școlare nu trebuie să vizeze un singur scop, anume doar cel recreativ, așa cum este în tendință în zilele noastre. Excursiile școlare trebuie să ne apropie față de elevi în scopuri instructiv – educative. Este de datoria noastră ca profesori să îi îndrumăm pe tinerii elevi, prin diverse activități, fie de cunoaștere sau fizice, și să aducem o completare a ceea ce trebuie să înfăptuiască părinții prin educația din familie. Noi, ca profesori, sau îndrumători, nu trebuie să ne rezumăm la un plan de învățământ sau la o programă, ci trebuie să găsim diverse modalități și activități extrașcolare prin care să îi dirijăm pe tinerii școlari către felurite domenii conform capacităților lor, iar prin aceasta să le oferim diversitate.

Cele scrise mai sus au ca imbold cuvintele domnilor Claudiu Vodă și Nicolae Predescu, autorii cărții “Drumețind prin… drumeție”, o carte de căpătâi pentru toți drumeții.

[Țin să păstrez un stil învățătoresc! Este la latitudinea mea, iar prin aceasta, chiar dacă nu reușesc să ajung la mulți dintre cititori, cel puțin pe cei interesați îi voi atrage. Scopul meu nu este de a pătrunde în inimile tuturor printr-un stil superflu. Consider că este de datoria cititorului să își deschidă inima și să fie atras de cele scrise. Scopul meu este disciplina, iar aceasta nu este pentru toți. Sunt de părere că nimic nu se face forțat, iar dacă înțelesul unei perspective ajunge la o singură persoană și reușește să o zguduie în simțire, cele propuse sunt îndeplinite. Cine pune mâna pe o carte despre drumeție o face căci este deja atras de drumeție și dorește a fi instruit ca atare. Flacăra drumeției a se aprinde intră în datoria părinților încă din anii pre-școlari, ci nu a formatorilor. Și nicidecum nu îmi doresc o conformare la o mentalitate. Departe de mine aceasta, căci cele subliniate și evidențiate de către mine sunt neutre, privite astfel din toate aspectele, și aduc simplitate și înțelegere cititorului.]

– – –

„Breaza. Drumeție și Cunoaștere” – Sergio Alexandru Peștișanu, Amanda Edit 2017

Capitolul „Excursia școlară” – pag. 145

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *