Cum să îți alegi rucsacul potrivit

„Obiectele ce urmează a fi luate în drumeţie trebuie puse deoparte cu multe zile înainte, bucată cu bucată şi chibzuind necesitatea fiecăruia”, cu alte cuvinte să avem răbdarea necesară să discernem trebuința acestora.

Este împovărător și neadecvat să plecăm la drum cu valize, serviete, sacoșe sau cu un troler. Acestea purtate în mâini sau la șold modifică echilibrul corpului și deformează ținuta în mers, solicită unele grupe de mușchi mai mult decât pe altele și provoacă astfel oboseala prematură. Atenția noastră se îndreaptă către sacul de spate, care prin purtarea lui în spinare și în special pe umeri se adaugă greutății corpului în modul cel mai potrivit. Rucsacul își distribuie apăsarea pe întregul trunchi și în mod egal pe coloana vertebrală și pe cele două membre inferioare.

Rucsacul trebuie să fie potrivit ca mărime pentru drumețul ce-l va purta, să aibă curelele ce se petrec peste umeri reglabile, cât mai late (pentru a apăsa pe o suprafaţă mai mare) și cât mai moi (pentru a nu răni umărul) dar nici atât de moi încât să se răsucească (deci nu de pânză, nici de sfoară, nici de metal; preferabil de piele sau din mai multe straturi de doc întărite prin cusături). Rucsacul este bine să fie confecționat în cea mai mare parte din țesătură impermeabilizată, dar prin care aerul poate circula și să prezinte un dispozitiv care ţine partea de jos a sacului departe de spate, pentru a permite, de asemenea, circulaţia aerului şi a evita transpiraţia. Acest dispozitiv trebuie să fie uşor şi să se aplice astfel încât să nu rănească regiunea lombară, pe care se sprijină.

 

Tipurile clasice și moderne de material din care sunt realizate rucsacurile. Avantaje și dezavantaje.

Un rucsac este alcătuit din diferite părți. Cea mai importantă parte este țesătura sau materialul din care rucsacul este fabricat, componentă care determină cărui scop acesta servește.

Aceste materiale au evoluat de-a lungul timpului și încă se îmbunătățesc cu scopul de a se adapta și a satisface nevoile noastre complexe aflate în continuă schimbare.

Există factori diferiți care contribuie la modul în care va funcționa materialul din care este realizat rucsacul. Greutatea acestuia constă în primul rând în materialul din care este făcut. Nu doar greutatea ambalajului, ci rezistența și durabilitatea materialului sunt legate de greutatea țesăturii. Greutatea materialului este măsurată prin denier (unitatea de măsură pentru finețea, numărul, firelor de mătase natural sau artificial). Unitatea de finețe a firului este egală cu 1 g per 9000 de metri de fire. Nu este nevoie să cunoaștem particularități, ci doar faptul că, cu cât denierul este mai ridicat, cu atât materialul este mai greu, mai puternic și mai durabil. Un alt factor este durabilitatea – prin definiție, rezistența la rupere sau capacitatea materialului de a rezista mai mult la rupere, după ce o ruptură își face apariția. Pentru a măsura durabilitatea materialului, rezistența la tracțiune este împărțită la grosimea firului folosit. Rezistența de rupere, al fel ca și greutatea, variază între materiale. La fel de mult diferă și rezistența la tracțiune. Construcția, țesătura, denierul, materialul utilizat și alte tratamente speciale sunt implicate în rezistența la tracțiune a materialului din care este confecționat rucsacul. Un avantaj pe care unele sacuri de spate îl au față de celelalte este că au fost făcute să fie rezistente la apă. Acest lucru se datorează materialelor folosite la aceste legături rezistente la apă, care au suferit unele tratamente și acoperiri pentru impermeabilizare, precum și tipului de țesătură utilizat.

Cu unele tipuri de material care sunt frecvent utilizate în alcătuirea rucsacului s-ar putea să fiți deja familiarizați.

Cordura Nylon – Unul dintre cele mai dure materiale pentru rucsac a fost creat inițial și proiectat de DuPont. Cordura este un material tratat cu aer, care reprezintă alegerea de top a rucsacurilor folosiți în medii dure și aspre. Acest tip de material este folosit pentru depozitarea bagajelor grele, fiind o alegere chiar și pentru cei din armată. Este cunoscut a fii rezistent la apă, abraziune și foarte durabil, rezistent la uzură. Din moment ce Cordura este un material greu și robust, este folosit adesea ca bază a ambalajului, astfel încât să se acorde protecție la conținutul rucsacului. Cordura este unul dintre materialele cele mai utilizate pe scară largă, deoarece nu numai că este puternic, ci este de asemenea ușor. O țesătură similară produsă în Coreea este Kodra.

Pânza de bumbac – Este unul dintre cele mai de bază și mai timpurii tipuri de material folosit pentru rucsacuri. Cu toate acestea, deoarece nevoile drumeților au evoluat, pânza de bumbac nu a fost în măsură să îndeplinească cerințele lumii moderne. Aceasta nu este la fel de rezistentă la abraziune și apă spre deosebire de alte materiale. De asemenea, pânza de bumbac are tendința de a putrezi și este, în general, un material greu. Dar, în ciuda dezavantajelor sale, este încă folosită astăzi. Pânza de bumbac este de obicei folosită la rucsacurile pentru copii, precum și la cele de modă pentru femei, în care abraziunea și scurgerile de apă nu sunt un motiv de îngrijorare. Avantajul principal al pânzei de bumbac îl reprezintă costurile. Ca rezultat, sacurile de spate care folosesc ca material pânza de bumbac sunt, de asemenea, mai ieftine.

Nylon – În prezent, este destul de important ca rucsacurile să fie în măsură să ofere o protecție obiectelor personale ale drumețului, în funcție de factorii externi ai excursiei efectuate. Cel mai frecvent factor este apa. Ținând cont de aceasta, impermeabilizarea rucsacurilor a devenit o tendință populară în zilele noastre. Nailonul este unul dintre materialele cele mai comune utilizate pentru rucsacuri. Astăzi, găsirea unui material de nailon netratat este rară. Majoritatea materialelor din nailon sunt acoperite cu poliuretan sau sunt supuse unui tratament cu silicon. Tratarea nailonului face ca rucsacul să fie mai greu, mai durabil și rezistent la apă, astfel încât, dacă se așterne o ploaie pe neașteptate, obiectelor ambalate li se oferă protecție. Cu toate acestea, din cauza acoperirii grele, rucsacul nu este în măsură să permită circulația aerului.

Rip-stop Nylon – Mulți producători au început să îl folosească, fiind unul dintre materialele în curs de dezvoltare rapidă. Rip-stop nailon este un material care se remarcă prin modelul său grilă de fire durabile și grele, care este cusut strâns și umple toate spațiile în fiecare sfert de inch. Termenul „rip-stop” a apărut datorită firelor grele care pot stopa deșirările de material. Modelul filetat întrețesut durabil permite practic materialului să oprească o ruptură în a nu se agrava. Pentru unii, o străpungere sau o deșirare poate fi cea mai mică dintre probleme. Cu toate acestea, pentru alții, poate fi o provocare, mai ales atunci când vă aflați într-o situație în care nici o remediere nu se poate aplica, iar un rucsac rupt devine, într-adevăr, o dilemă. Imaginați-vă transportul unei încărcături mari cu o ruptură prezentă! Aceasta poate rupe rucsacul. Cu rip-stop nailon, materialul rucsacului poate pune capăt la o deșirare accentuată. Mai mult, rip-stop nailonul poate fi ușor impermeabilizat. Materialul poate să nu fie rezistent la străpungere, în schimb este rezistent la abraziune.

Pânza din poliester – Un alt material pentru rucsacuri pe care producătorii îl folosesc este pânza din poliester. Acest material nu este la fel de puternic sau durabil ca nailonul sau rip-stop nailonul, dar este capabil să reziste la degradarea razelor ultra violete. De fapt, pânza din poliester are o rezistență relativ ridicată la UV. În cazul în care rucsacul este supus la expunere continuă UV, aceasta poate duce la fisuri sau distrugerea materialului. Având particularitatea de a proteja împotriva razelor ultra violete, pânza de poliester reprezintă un mare avantaj în special pentru cei care își expun sacul deseori la căldură sau UV. Materialul este folosit la o mulțime de rucsacuri fabricate în Australia, cât și în Europa.

Țesătura din PVC – Este un alt tip de material utilizat pe scară largă, cunoscut pentru capacitatea sa de a putea fi destinat unor multiple scopuri. Astfel, acesta poate fi utilizat pentru a i se adăuga culoare, durabilitate și impermeabilizare. Materialul PVC este cunoscut a fi foarte robust și este cel mai des folosit pentru  haine de lucru și alte produse tip uniformă. Țesătura poate fi personalizată în funcție de utilizare: rezistentă la rupere, rezistentă la apă, sau chiar ignifugă!

Pack Cloth Nylon – Pânza de nailon tip ambalaj este o țesătură de nailon netedă, care se caracterizează prin fire având un diametru egal; se rulează în urzeală verticală și completează direcțiile orizontale. Se poate observa că materialul este lucios și neted la atingere. În ciuda faptului că este în declin treptat ca popularitate, o mulțime de rucsacuri fac uz de acest tip de material. Avantajul principal obținut de la acest material este că poate fi impermeabilizat cu ușurință, are o rezistență ridicată la abraziune și este, de asemenea, rezistent la străpungere. Dar, un dezavantaj major al acestora este faptul că materialul este oarecum mai greu în comparație cu alte țesături din nailon.

Piele – Una dintre cele mai clasice și, probabil, primele țesături utilizate în realizarea rucsacurilor este pielea. Cu toate că pielea este cunoscută a fi scumpă, este elegantă și de lungă durată cu grijă și întreținere corespunzătoare. Aceasta este utilizată pe scară largă și la confecționarea altor bunuri, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii.

Notă: Când vine vorba de cadrul intern și cel extern al rucsacurilor, materialul sau țesătura utilizate în mod obișnuit sunt după cum urmează: Cordura Nylon, Pack Cloth Nylon, Rip-stop Nylon și Pânza de bumbac.

Dyneema – Probabil una dintre cele mai puternice țesături din industria rucsacurilor, DSM Dyneema nu este utilizată atât de frecvent la rucsacuri. Acest lucru se datorează faptului că această țesătură super-puternică este foarte costisitoare. Materialul este folosit în general la vestele antiglonț, plase de pescuit, cabluri, frânghii și mănuși de protecție. Cu toate acestea, materialul Dyneema este utilizat ca un opritor de grilă sau opritor în cazul deșirărilor la unele țesături din nailon de către branduri de rucsacuri sofisticate și personalizate.

Spectra – O altă țesătură foarte puternică este Spectra, realizată de către Honeywell. Țesătura este un material din fibre de polietilenă cu o greutate moleculară foarte ridicată. Spectra are o greutate mare în raport cu rezistența și este foarte rezistentă la abraziune. Un alt bonus este faptul că materialul nu absoarbe apa și prezintă rezistență la razele UV. Principalul dezavantaj este costul, Spectra fiind foarte scumpă. La achiziție materialul vine în culoare albă, dar poate fi colorat în diferite culori. Datorită prețului său materialul Spectra este rar utilizat în totalitate pentru confecționarea unui rucsac. El poate fi folosit în materialul de oprire a deșirării la nylon și mai ales la corzi.

 Care dintre materiale este potrivit pentru sacul tău de spate?

Suntem convinși că există mai multe materiale cu care v-ați întâlnit, acestea fiind doar câteva dintre cele utilizate în realizarea rucsacurilor. Ceea ce este bine de știut este faptul că fiecare tip de material are avantajele și dezavantajele sale. Dezavantajele identificate la unele pot fi considerate avantaje pentru altele și vice-versa. Totul depinde de scopul și utilizarea rucsacului, iar ceea ce este important de reținut este faptul ca în timpul procesului de selecție să știți de ce aveți nevoie.

În afară de stilul și structura rucsacului, materialul din care este confecționat trebuie să fie luat în considerare, deoarece acesta are un impact general asupra rucsacului și poate afecta foarte mult modul în care îl utilizați.

 Planifici să îți achiziționezi un sac de spate nou pentru drumeții?

Dacă ești hotărât să îți alegi cel mai potrivit „prieten în drumeție”, atunci când vei face alegerile va trebui să te orientezi asupra a trei caracteristici principale, anume:

 Capacitatea rucsacului – alegerea dimensiunii sacului de care ai nevoie este legată de durata călătoriei și de cât de mult, în greutate și încărcătură, dorești să transporți;

Caracteristicile rucsacului – acestea sunt particularități care afectează modul în care va funcționa sacul pentru tine;

Ajustarea rucsacului – unde lungimea trunchiului, ci nu înălțimea, contează cel mai mult.

Rucsacurile după durata călătoriei și capacitate

Weekend (1-3 nopți; 30-50 litri)

 

Drumeții eficienți care folosesc echipamente mai noi și mai puțin voluminoase pot păstra într-adevăr lucrurile ușoare pentru călătoriile de 1-3 nopți prin utilizarea unui sac din această categorie. Trebuie să fiți conștienți de faptul că împachetarea ușoară necesită auto-disciplină și planificare atentă. Dacă vă descurcați, atunci recompensele asupra greutății distribuite pe membrele inferioare sunt fantastice.

 Mai multe zile (3-5 nopți; 50-80 litri)

 

Aceștia sunt cei mai populari saci și sunt o alegere excelentă pentru călătorii pe vreme călduroasă, cu o durată de 3 sau mai multe zile. Sacii de 50-80 de litri sunt, de asemenea, folosiți pentru excursii la schi în interiorul țării, pentru excursii de o zi, călătorii de o singură noapte și, uneori, călătorii de două nopți.

 Călătorii extinse (5+ nopți; 70 litri sau mai mare)

 

Călătoriile extinse de 5 zile sau mai mult, de obicei, apelează la saci de 70 de litri sau mai mari. Aceștia sunt, de asemenea, de obicei, alegerea preferată pentru:

  • călătoriile de iarnă cu o durată mai mare de 1 noapte. Sacii mai mari pot adăposti mai confortabil surplusul de îmbrăcăminte, un sac de dormit mai cald și un cort de 4 sezoane (care include, de obicei, suporturi în plus);
  • adulții care iau copii mici în drumeție cu rucsacul în spate. Părinții au tendința de a transporta o groază de echipament destinat celor mici, pentru a face experiența cât mai plăcută pentru aceștia.

Caracteristicile rucsacului

 Rucsac Tip cadru

 

Rucsacurile cu cadru intern

Majoritatea sacurilor vândute astăzi mențin corpul aproape prin cadrul intern și sunt concepute pentru a menține pe excursionist stabil pe suprafețe accidentate din afara traseului. Ele pot încorpora o varietate de tehnologii de sprijin al încărcăturii, care funcționează toate pentru a transfera sarcina pe șolduri.

 Rucsacurile cu cadru extern

Un sac cu cadru extern poate fi o alegere potrivită dacă transporți o greutate mare, neregulată ca formă, cum ar fi purtarea unui caiac gonflabil către lac. Sacii cu cadru extern oferă, de asemenea, o bună ventilație și o mulțime de opțiuni de organizare a echipamentului.

 Rucsacurile fără cadru

Adepții bagajului ultraușor ca și greutate, cărora le place să drumețească pe jos rapid și ușor ar putea alege un sac fără cadru sau un sac de cățărare, la care rama este detașabilă pentru economii de greutate.

Ventilarea

 

Unii saci dispun de o parte din spate suspendată a împletiturii ochiurilor de plasă pentru a combate transpirația la spate, spre care ne îndreptăm dacă folosim sacii cu cadru intern, care în timpul călătoriilor stau împotriva spatelui. Numit „suspensie de tensiune – ochiuri de plasă,” acesta este un design trambulină la care cadru de susținere al sacilor se menține la câțiva inci distanță de spate și se sprijină pe suportul ochiurilor de plasă, extrem de respirabil.

Coșurile” de ventilație  care sunt încorporate în panourile din spate și încurajează fluxul de aer sunt o altă opțiune menită să rezolve această problemă.

 Accesul la sac

 

Deschiderile pentru încărcarea de sus sunt standard. Obiectele care nu sunt necesare până la sfârșitul zilei se introduc adânc în interior.

Panoul de acces: Unii saci oferă, de asemenea, un panou frontal cu fermoar, care se pliază deschis expunând complet interiorul sacului, sau un fermoar lateral, care, de asemenea, vă facilitează opțiunea de a ajunge la obiectele mai adânc puse în rucsac.

Buzunarele

Buzunare laterale elasticizate: Ele stau plat atunci când sacul este gol, dar se întind în afară pentru a ține o sticlă de apă, suporturi de cort sau alte obiecte libere.

Buzunare Hipbelt – tip cingătoare la șold: Acestea găzduie obiecte mici la care dorești să ajungi rapid, cum ar fi un smartphone, snacks-uri, pachete de gel pentru energie, etc.

Buzunare Lopată: Acestea sunt, practic, flapsuri capsate pe partea din față a unui sac cu o cataramă de închidere în partea de sus. Inițial destinate să țină o lopată de zăpadă, acum ele sunt prezente la mulți saci pentru 3 sezoane, servind ca loc de pus o hartă, o jachetă sau alte articole ușoare libere.

Buzunare frontale: Uneori adăugate la exteriorul unui buzunar lopata, acestea pot susține obiecte mici mai puțin voluminoase.

Capacul superior/detașabil de o zi

 

Unii saci sunt proiectați cu o parte detașabilă care este perfectă pentru excursii de o zi, drumeții de vârfuri sau ca aprovizionare în timpul unei excursii de la un capăt la celălalt al traseului. Unele rucsacuri au capace deasupra care se desprind din sacul principal și se transformă într-un săculeț de tip curea de șold pentru excursii de o zi.

 Compartimentul pentru sacul de dormit

 

Acesta este un loc de depozitare cu fermoar situat  în partea de jos a sacului. Este o caracteristică utilă în cazul în care nu doriți să utilizați un sac separat pentru sacul de dormit. În mod alternativ, acest spațiu poate stoca alte obiecte la care vreți să ajungeți cu ușurință.

Căptușeala

Dacă folosești un sac ușor, cu o cingătoare de șold și căptușeală lombară destul de minimalistă, puteți întâmpina inflamații pe solduri și în partea inferioară a spatelui. Dacă vă aflați în această situație luați în considerare utilizarea unei cingători confortabile.

Punctele de fixare

Dacă călătoriți în mod frecvent cu un piolet de gheață sau bețe de trekking, uitați-vă pentru bucle destinate acestora, care îți permit să le atașezi la exteriorul sacului. Rar dăm de un rucsac care nu oferă cel puțin o pereche de bucle. De asemenea, trebuie să luați în considerare următoarele:

= lungimea de chingi cusute la exteriorul sacului, pentru a oferi mai multe bucle destinate pentru atașarea echipamentului, cum ar fi o cască sau alte unelte;

= un bandaj întărit destinat colțarilor, pentru a preveni vârfurile colțarilor în a găuri sacul;

= bucle pe cingătoarea de șold sau jos pe corpul sacului, utile ca locuri de prins cu clipsuri (clame) pentru echipament sau, eventual, ca puncte de fixare pentru schiuri.

Husa de ploaie

În cazul în care vă aștepțați la vreme ploioasă în timpul drumeției, acesta este un obiect aproape indispensabil. Materialele din care este alcătuit interiorul sacului sunt de obicei tratate cu un strat impermeabil. Cu toate acestea, sacii au cusături și fermoare printre care apa se poate infiltra, iar exteriorul țesăturii va absorbi astfel o parte din greutatea apei în timpul unei ploi torențiale.

O alternativă poate fi: împachetarea în interior a echipamentului în saci impermeabili sau pungi de plastic. Sacii ușori și uscați pot fi o opțiune mai bună în condiții de vânt puternic; rafalele puternice au potențialul de a descoperi brusc husa de pe un sac.

Rezervorul pentru hidratare

 

Aproape toate rucsacurile oferă un manșon interior în care să puteți strecura un rezervor de hidratare (acesta se vinde, de obicei, separat), plus 1 sau 2 orificii pentru furtunul – tubul de sorbit.

Ajustarea rucsacului

După ce ați ales tipul de rucsac pe care îl doriți, pasul următor este de a îl ajusta la dimensiunile dumneavoastră.

Ajustarea corectă este cea care oferă:

  • o dimensiune corespunzătoare pentru lungimea trunchiului dumneavcoastră (ci nu a înălțimii în întregime);
  • o prindere confortabilă fixată bine pe șolduri.

 Lungimea trunchiului

 

Unii saci sunt disponibili la mai multe dimensiuni, de la foarte mici la mari, care se încadrează într-un interval de lungimi ale trunchiului. Aceste intervale variază în funcție de producător și în funcție de sex. Verificați specificațiile tehnice ale produsului pentru detalii despre mărimea unui rucsac specific.

Alți saci pot prezenta o suspensie reglabilă, care poate fi modificată pentru a se potrivi trunchiului dumneavoastră, mai ales dacă vă aflați între mărimi. Inconvenientul însă este următorul: un ham ajustabil adaugă un pic de greutate la rucsac.

Dimensiunea taliei

Cea mai mare parte din greutatea unui rucsac,  80% sau mai mult, ar trebui să fie susținută de șolduri. Centurile de șolduri ale rucsacurilor se ajustează, de obicei, la o gamă largă de dimensiuni ale șoldului, în medie de la 20 de inch la 40 de inchi. Persoanele cu talii înguste, uneori, descoperă că nu pot face o centură de șold standard să fie suficient de strânsă și au nevoie de o dimensiune mai mică. Unii saci oferă cingători interschimbabile făcând posibilă înlocuirea unei mărimi cu o alta.

Rucsacuri specifice pentru femei

Pentru că drumețele au dimensiuni mai mici la cadru, rucsacurile de femei de multe ori funcționează bine și pentru tinerii excursioniști de ambele sexe. Dimensiunile trunchiului sunt în general mai scurte și mai înguste decât cele ale sacilor pentru bărbați. Asemenea, centurile de șold și curelele de umăr sunt conturate cu forma de sex feminin în minte.

 Rucsacuri specifice pentru tineret

Acestea oferă de obicei capacități mai mici și includ o suspensie ajustabilă pentru adaptare la creșterea copilului. Rucsacurile pentru femei, cu dimensiunile lor de cadru mai mici, de multe ori funcționează bine pentru tinerii excursioniști de ambele sexe. Asemenea, și unele versiuni mai mici ale unor saci pentru bărbați.

 Ajustări suplimentare pentru rucsacuri https://youtu.be/WFAouIqexIM

 Curele de săltare a încărcăturii (bretele)

Acestea sunt cusute în partea de sus a bretelelor și se conectează la partea de sus a cadrului sacului. În mod ideal, ele vor forma un unghi de 45 ° între curelele de pe umeri și sac.

Păstrate comod (dar nu prea strâns) ele împiedică porțiunea superioară a unui sac a nu se îndepărta de corp, ceea ce ar cauza ca sacul să se lase pe regiunea lombară.

 Curea pe stern

Această curea la mijlocul pieptului vă permite să conectați curele de pe umeri, ceea ce poate spori stabilitatea. Acest lucru este util atunci când călătoriți pe teren denivelat (sau alergați pe teren variat – cross-country) unde o mișcare ciudată ar putea cauza deplasarea bruscă a rucsaculului, provocând astfel pierderea echilibrului.

 Rucsacuri pentru excursii de o zi

1     2     3

Deuter Act 30 Trail Pack/ Deuter Speedlite 20 Backpack/ Osprey Stratos 36

Rucsacuri pentru weekend, excursii de 1-3 nopți

4     5     6

Osprey Kestrel 48/ Granite Gear Lutsen 45/ REI Traverse 48

Rucsacuri pentru mai multe zile, excursii de 3-5 nopți

78 9

Exped Lightning 60/ Osprey Aether 70/ Hyperlite Mountain Gear 3400 Windrider Pack

Rucsacuri pentru expediții, călătorii extinse 5+ nopți

91     92     93

REI XT 85/ Osprey Xenith 105/ Gregory Denali 100

– – –

Surse de inspirație:

1. Ghidul medical al drumețului – Dr. Gh. Romanescu
2. http://www.bestbusinessbackpack.com

3. http://www.rei.com

4. http://sectionhiker.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *