Cârja – cel mai bun prieten în zilele de recuperare.

Cu toții știm ce este aceea o cârjă – un baston de lemn, un băț cu ajutorul căruia ne sprijinim, mai ales atunci când suntem suferinzi de picioare.

Le spunem cârje ortopedice căci ele ne sunt cel mai apropiat prieten pe durata tratamentului sistemului osteoarticular (al oaselor și al articulațiilor) al unui corp bolnav.

Fie cadru de mers sau baston ortopedic (cu 1 sau 3-4 picioare), cârja (cu sprijin pe un singur punct sau pe două, pe antebraț sau subaxilar), metalică sau de lemn, reglabilă sau pliabilă, oferă un punct de sprijin și susține parțial greutatea corpului.

ÎN MOD OBLIGATORIU SE VA FOLOSI O PERECHE DE CÂRJE

ATUNCI CÂND AVEM INTERDICȚIA DE A CĂLCA TOTAL PE PICIORUL TRAUMATIZAT.

Atunci când achiziționăm o cârjă următoarele aspecte trebuiesc luate în considerare:

= materialul din care este confecționată să fie rezistent la efort, șocuri și intemperii (ex. aluminiu cu protecție contra coroziunii);

= să prezinte reglaj în înălțime, eventual reglaj al suportului de sprijin pentru palmă;

= să dispună de un amortizor din cauciuc, care previne alunecarea și reduce zgomotul la contactul cu suprafața de deplasare.

Cârja reduce stresul indus de instabilitate în timpul deplasării menținându-ne echilibrul și, asemeni unui drag prieten, ne crește încrederea în forțele proprii.

Cum achiziționăm o cârjă (https://www.wikihow.com/Find-Crutches) sau cum ne consturim una singuri (https://www.wikihow.com/Make-Simple-Crutches) și o facem confortabilă (https://www.wikihow.com/Make-Your-Crutches-More-Comfortable), cum o ajustăm (https://www.wikihow.com/Fit-Crutches) și cum o vom folosi (https://www.wikihow.com/Use-Crutcheshttps://www.wikihow.com/Walk-With-One-Crutchhttps://www.wikihow.com/Walk-on-Crutches), la toate acestea găsim îndrumări în cărți și pe site-urile de specialitate.

https://www.youtube.com/watch?v=pYzUQb79_Rw

Ceea ce noi ca drumeți trebuie să întâmpinăm este accidentarea, printr-o pregătire temeinică și printr-o precauție asemănătoare. Mersul pentru drumeți reprezintă mijlocul principal de deplasare, iar picioarele joacă cel mai important rol în acest proces. De asemenea, la fel de importantă, pe lângă refacerea zilnică prin somn și odihnă specifică, este recuperarea după un traumatism (fie la gleznă sau la genunchi, fie al țesutului osos sau la nivelul ligamentelor și al tendoanelor, eventual muscular).

ATUNCI CÂND SUFERĂ UN TRAUMATISM LA NIVELUL MEMBRELOR INFERIOARE

DRUMEȚUL VA URMA SFATURILE MEDICULUI DE SPECIALITATE ÎNDEAPROAPE –

O CONDIȚIE OBLIGATORIE ÎN PUNEREA PE PICIOARE CÂT MAI RAPIDĂ ÎN STARE APTĂ

DE A SUSȚINE EFORT FIZIC LA NIVEL RIDICAT,

SAU CEL PUȚIN LA REVENIREA LA STAREA INIȚIALĂ DINAINTE DE ACCIDENT.

Pentru performanțe superioare în tratamentul leziunilor la gleznă (ex. entorse) tehnologia medicală ne aduce aproape de ortezele medicale (ex. Aircast Air Stirrup II) sau de cizmele de imobilizare (ex. Aircast Elite), care prezintă un sistem unic de celule cu aer care ajută în reducerea procesului inflamator. Cizmele de imobilizare sunt recomandate în afecțiuni precum entorsa de gleznă gravă (cu ruperi parțiale sau totale de ligamente) de gradul III, fracturi stabilite la nivelul gleznei sau în treimea inferioară a gambei și în imobilizare post-operatorie.

https://www.youtube.com/watch?v=ZJdM4MufLyA

Un rol important în recuperare îl joacă și pantoful post-operator cu a sa talpă rigidă și lată care asigură o descărcare bună la nivelul antepiciorului și un confort sporit

Personalizarea propriei cârje după nevoile personale ale fiecăruia, folosindu-ți astfel imaginația, aduce tiparului cârjei clasice și noțiunilor informative un plus de încredere. Fie că doar îi lipești niște abțibilduri sau îi creezi manșoane de sprijin mai confortabile, cârja te reprezintă și îți va fi aproape în cele mai intime momente și atunci când vei găsi dificil a transporta diverse obiecte cu tine, până și o cană cu cafea.

https://www.wikihow.com/Have-Fun-With-a-Broken-Leg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *