Iulia Goran – Pe culmile „Broderiei de Breaza”

Când vorbim despre Ia de Breaza vorbim despre doamna Iulia Goran, cea care duce această tradiție a artei populare brezene la cele mai înalte culmi.

q1

S-a născut în anul 1950, la 30 octombrie, în comuna Ruginoasa, județul Iași.  Fascinată de frumusețea lucrului artizanal încă din copilărie, dna Goran lucrează broderia de Breaza din 1978 și până în prezent, îmbrățișând valorile culturale prahovene pe care le-a promovat atât la târgurile meșterilor populari, cât și la expoziții naționale și internaționale. La vârsta de 13 ani a cusut primul ștergar pentru a-l avea la nuntă.

Doamna Iulia Goran este membră a Asociației Creatorilor Populari din România, membră a Academiei Artelor Tradiționale Românești, membră a Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural. Ca artist creator dumneaei participă frecvent la evenimente organizate la Muzeul Satului Dimitrie Gusti și la Muzeul Țăranului Român, din capitală, în paralel cu cele de la Muzeul de Artă Populară din Constanța și Muzeul Civilizației Transilvane Astra din Sibiu.

De-a lungul carierei sale, de peste 40 de ani, a participat la numeroase târguri și expoziții, atât în țară cât și în străinătate, printre care amintim: Festivalul Țărilor Dunărene, Festivalul portului popular european, Festivalul folcloric european (Germania) și Smithsonian Folklife Festival (1999, SUA).

Doamna Iulia Goran este atât o specialistă în realizarea broderiei manuale, în totalitate, de la croirea materialului, la finisaje și până la realizarea broderiei propriu-zise și, de asemenea, o creatoare de modele autentice de ii, cămăși, rochii de zi sau de mireasă, fețe de masă, eșarfe, semne de carte, batiste și ștergare.

Artista dă viață modelelor, fie inspirate din natură (creasta cocoșului, floarea miresei, trifoiul, dovlecelul, păianjenul, steaua), fie motive geometrice (de la tradiționalul punct în cruce la broderia artistică plină sau cu fire scoase), prin îmbinarea culorilor și transpunerea acestora pe pânză și mai ales prin măiestria cu care acul, în mâna dumneaei, contopește firele naturale de muline sau mătase cu pânza de in topit.

Câștigătoare al Marelui Premiu și Trofeu al celei de-a 39-a ediții a Târgului Meșterilor Populari (Craiova, 2016), broderia uneia dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați creatori de costume populare din țară este purtată până și de soția fostului președinte american George Bush, anume Laura Bush.

 Modelele specifice zonei Breaza lucrate de către doamna Goran au fost moștenite şi transmise cu grijă din generație în generație.

Cinste și respect doamnei Iulia Goran,

creatoarea care dă viață broderiei de Breaza.

Surse și imagini:
http://iuliagoran.weebly.com/

http://www.vptv.ro/brodeaza-de-40-de-ani/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *